الخميس، 26 نوفمبر 2015

بالصور كيكات كتييير بالفراولة وبالشيكولاتة وفي الميكروويف

 كيكة النسكافيه




 .....
 انجلش كيك




 ......
 كيك برتقال



 .....
 كيكة الزبادي



.........
 الجالكسي كيك



............
 كيكة بدون بيض



........
 كيكة الزبادي الرواني



....

تورتة الجيلي





.......
 الليزي كيك



......
 كيكة البرتقال



... .........

كيكة اللوز والفراولة



........
 كيكة شيكولاته داكنة


.......

الكيك الاسفنجي الابيض



.....
 التايجر كيك



.....
 كيكة الميكروويف



....
..السويسرول كيك



.......
 برونايز بكيك الجبن





......
 كيكة بالجيلي

















































الأربعاء، 25 نوفمبر 2015

بالصور البرجر والبسبوسة وكفته الرز وبسكوت الشاي واحلي مقلوبة عراقية ومفاجااااات كتييييير

البرجر



نصف كيلو لحم مفروم

بصله صغيره مفرومه ناعم جدا

ملعقة كبيره كاتشب

ملعقتين كبيره بقسماط ناعم

فلفل اسود وملح وبهارات

بيضه واحده

لعمل الساندويتش:

عيش برجر(لعمل عيش البرجراضغط هنا)

مايونيز وكاتشب
خس

جبن شيدر

بصل وفلفل وطماطم حلقات

الطريقه:

تخلط كل مكونات البرجر وتشكل اقراص

وتوضع في التلاجه لمدة ساعه او اكثر

ثم نوضع طاسه تيفال علي النار وتسخن

ثم يوضع بها قليل من الزيت وتسوي اقراص البرجر

ثم يتم وضع جبن الشيدر عليها الي ان يسيح

وتوضع في عيش البرجر مع المايونيز والكاتشب والخس

والطماطم والفلفل والبصل الحلقات
.....
كفته داود باشا



المقادير
1/2 ك لحمه مفرومه
1-حزمه بقدونس مفرومه
1- بصله كبيره مبشوره
بهارات ( ملح - فلفل - كمون- قرفه -زعتر -روز مارى -توم بودره )
نضيف كل المقادير على بعض وتعجن جيداتكور كور بحجم حبه الجوز وتحمر بمعلقه زبدة وبعد ذلك نجهز الصوص فى نفس المقلاه اللى قلينه فيها الكفته
مقاديرررررررررر الصوص
2-كوب عصير طماطم
1-بصله كبيره مبشوره
قرن فلفل و توم مفروم
تشوح البصله فى معلقه زبده
وبعد ذلك تضاف الصلصه والطماطم ويقطع قرن الفلفل ويترك يغلى على النار لمده عشر دقائق ويضاف عليها ملح وفلفل وكمون ويضاف
كرات اللحم ويترك لمده عشر دقائق اخرى تقدم مع مكرونه او رز
............
مقادير بسكويت الشاي


٢ كوب طحين
١⁄٢ كوب سكر
١⁄٢ كوب زيت نباتي
١⁄٢ كوب عصير برتقال، أو حليب
١⁄٢ ملعقة صغيره فانيلا
١ ملعقة صغيره بايكنغ باودر
طريقة تحضير بسكويت الشاي
١. يذوب السكر بالعصير ثم تضاف المقادير الباقية وتخلط جيداً، تترك العجين لترتاح حوالي ربع ساعة.

٢. تشكل العجين على شكل دوائر أو أصابع ثم ترص في صينية مدهونة زبدة.

٣. تدخل الصينية إلى فرن محمى مسبقاً على حرارة 180 لمدة 10 دقائق.
....
يا بنات وياشباب علشان محدش يزل
جربوا البسبوسة بالطريقة دى بجد حتعجبكمو

اللى عايزة تنقص من السكر شوية براحتها بس تنقص نصف كوب
المهم امشى على الخطوات بالظبط وانا شاء الله تعجبكم
بسبوسه . . . .
بجد حلوه وناجحه كتييير. . . . . من غير مبالغه زى الجاهزه
2كوب دقيق سميد خشن (دقيق بسبوسه )
1كيس فانيليا
رشه ملح
2 ملعقه جوز الهند ناعم (اختيارى )
2 ملعقه كبيره لبن بودر
1ملعقه صغيره بكنج بودر
اقل من ربع ملعقه صغيره جدا كربونات الصوديوم (كربونه )
هنضيف المكونات
1كوب سكر + 1وربع مايه على النار + ملعقه عسل ابيض + 2ملعقه وسط سمن بلدى نحطهم على النار يغلوا والسكر يدوب نضيفهم على طول على المكونات الى فوق ونقلبهم كويس ونجيب الصينيه الى هنسوى فيها ندهنها سمن ونفرد الخليط فيها ونغطى ونسيبها تخمر من 2 الى 3 ساعات وبعد ال3 ساعات نمسح الوش بملعقه سمن سايحه عليها عسل ابيض بالايد ولو حابين ضيفوا اى نوع مكسرات وندخلها الفرن واول ماتحمر نسقيها بالشربات او القطر مكون من (1ونص كوب سكر + 3 / 4كوب مايه + رشه ملح ليمون او نقطه عصير ليمون واول مايعقد يكون ولا تقيل ولا خفيف وسط نضيف عليه ربع كوب سمن بلدى ....
وبالف هنا
.....
تورته الشيكولاته من البسكويت


1 علبة من البسكويت الحلو
1 كوب حليب
1 باكو من الشوكولاته نصف حلو مفرومة أو مقطعة قطع صغيرة
شيكولاتة فارماسيل
طريقة تنفيذ تورته الشيكولاته من البسكويت :
1- يتم وضع نصف كوب من الحليب لغليه و عند الوصول إلى هذه النقطة نضع الشوكولاته المفرومة أو المقطعة عليه. ويقلب جيداً حتى يصبح الخليط أملس.
2- يتم تسخين الحليب المتبقي حتى يصبح فاتر . الآن نبدأ فى سقى البسكويت بالحليب الدافئ ووضعها في شكل جميل ومنسق داخل القالب أو طبق التقديم . (يمكن الاستغناء عن هذه الخطوة)
3- والآن نبدأ فى وضع الطبقات طبقة بعد الأخرى مع وضع كريم الشوكولاتة بيم طبقات البسكويت. أى طبقة من البسكويت الرطب ثم كريم الشوكولاته ويستمر هذا حتى الانتهاء من البسكويت كله أو حتى نحصل على حجم مناسب من الكيك .
4- . أخيرا ، نعمل على تغطية الكعكة بكريمة الشوكولاته من الخارج ويرش عليها شيكولاتة فارماسيل ويمكن استبداله بحوز الهند أو مكسرات مبشورة حسب المتوفر لديكِ.
5- يتم وضعه فى في الثلاجة جاهزة للاستخدام فى أى وقت.
.....
طريقة عمل كفتة الأرز


المقادير :
- نص كيلو لحم مفروم جملي أو بقري
- ربع كيلو أرز
- ثوم
- بصل
- شبت - بقدونس - كزبرة
- ملح - فلفل أسود
- توابل
- زيت للتحمير
- صلصة طماطم

طريقة التحضير :
- اغسلي الآرز وانقيعيه لمدة ساعة
- قطعي البصل والشبت والبقدونس والكزبرة على الأرز
ضعي اللحمة المفرومة والتوابل والارز في المفرومة وافرميهم حتى تصبح ناعمة
- كوري العجين لقطع صغيرة ثم حمريها في زيت تأخذ لون
- ثم ضعيها في صلصة طماطم واتركيها حتى تستوي وقدميها
 ........
 باذنجان علي الطريقة الاسيوية للشيف مصطف




1- يشوى الباذنجان ، في مقلاة مدهونة بزيت الزيتون ، علي نار متوسطة ،حوالي 15 دقيقة ، علي الجانبين ، حتي تصبح ذهبية اللون .
2- نرفع الباذنجان ، و نضيف في نفس المقلاه ملعقة كبيرة زيت زيتون .
3- نقلب الثوم ، الزنجبيل ، بهدوء .. لمدة دقيقة .
4- نعيد الباذنجان للمقلاة ، و تقلب حتي يأخذ الطعم و النكهة .
5- نضيف الصوص المكون من :
•ملعقة كبيرة خل بلسميك أو خل أبيض أو خل التفاح.
•ملعقة كبيرة صويا صوص .
•2 م ك دبس رمان .
•ملح حسب الذوق
، مع البصل الأخضر ، الكزبرة ، الفلفل ، و تقلب كل المكونات بهدوء .
6- نضع المقلاة علي حرارة متوسطة ، و تغطي لمدة دقيقتين ، حتي يتشرب الباذنجان الصلصة .
....
مقادير مخلل اللفت


2 كيلو لفت طازج

3 حبات متوسطة شمندر احمر

1 كوب ملح صخري

3 ملاعق كبيرة سكر

طريقة تحضير مخلل اللفت

1- نقوم بغسل اللفت والشمندرجيدا

2- نقطع اللفت و الشمندر الى شرائح او مكعبات متوسطة الحجم حسب الرغبة

3- نضع اللفت والشمندر في في وعاء كبير يكون محكم الاغلاق وطبعا يجب التاكد من نظافته لان صناعة المخللات بالتحديد يحتاج نظافة واي قطرة زيت او اوساخ يمكن ان يفشل المخلل ويجعله غير صالح للاكل

4- في وعاء كبير نضع كمية الملح والسكر ونغمرهم بالماء ونستمر بالتحريك الى ان يذوب الملح الصخري والسكر وهنا يجب التنويه ايضا للملح يجب ان يكون صخري والا فاللفت سيصبح طريا ولزجا

5- نسكب كمية الملح الصخري والسكر المذوب في وعلء اللفت والشمندر

6- نغمر اللفت والشمندر بالماء

7- نحكم اغلاق الوعاء ونتركه في مكان دافئ لمدة عشرة ايام او الى ان ينضج تماما ويصبح لونه زهري قانت

8- بعد التاكد من ان كبيس اللفت اصبح ناضجا يمكن استخدامه مع جميع الوجبات الشهية
....
سلطة فراخ


خس مقطع طوال
دجاج مقطع صغار
ذرة
جبن تشدر مبشور
جزر مبشور
بطاطس دوريتس مفتت << انا ماحطيتته !

طريقه الدجاج:قطعيه صغار واحمسيه بزيت زيتون وبهارات باربكيو وصويا صوص ومتبل فرنسي
حطي من كل شيء على حسب مقدار الدجاج
وخليه على النار لين الدجاج ينحمس ويتشرب النكهه

الصوص:علبه زبادي + علبه لبنه صغيرة+ ملعقه مايونيز
وبالعافيه عليكم .
.....
مقادير الفراخ المحشية بالارز


١ دجاجة، حوالي كيلو
١ بصلة وسط، مبشورة
١ طماطم متوسط الحجم، مبشورة
١ ١⁄٢ كوب أرز أبيض
١ كوب ماء
١ بصلة كبيرة، قطع صغيرة
٣ ملعقة كبيرة زبدة
١ ملعقة كبيرة زيت
١ ملعقة كبيرة لبن زبادي
٢ ملعقة صغيره بهارات
٢ ملعقة صغيره فلفل أسود
٢ ملعقة صغيره هيل مطحون
٢ ملعقة صغيره قرنفل، مطحون
٢ ملعقة صغيره جوزة الطيب
١ ملعقة صغيره زنجبيل
١ ملعقة صغيره كركم
١ ملعقة صغيره كمون
١ ملعقة صغيره قرفة ناعمة
١ ليمونة
طريقة تحضير الفراخ المحشية بالارز
١. تغسل الدجاجة جيدا بالماء والملح ثم الدقيق وتشطف بالماء الفاتر، تصفى.

٢. لتحضير الخلطة، تقسم التوابل ويوضع ملعقة فلفل اسود، ملعقة بهارات، ملعقة هيل، ملعقة جوزة الطيب، ملعقة قرنفل، ملعقة زنجبيل، الكركم، ملعقة الزبادي، عصير الليمونة وملح ويضافوا الى البصله المبشورة، حبة الطماطم المبشورة ويدعك جيدا بواسطة اليد.

٣. تدهن الدجاجة بالخلطة جيدا من الداخل والخارج وتترك جانباً.

٤. لتحضير الارز للحشو، يغسل الارز ويترك بالماء خمس دقائق وتضاف باقي التوابل إلى البصلة المقطعه وتدعك بواسطة اليد ثم يقلى الارز قليلا في ملعقة كبيرة زبده وملعقة الزيت ويضاف له البصل بالتوابل مع ملعقة الكركم وكوب ماء، يترك على نار هادئة لنصف تسوية.

٥. بعد ان يبرد الارز، تحشى به الدجاجة المتبلة جيدا من الداخل وتحت الجلد ثم تغلق بالخلة وتترك في الثلاجه ساعتان ثم تدهن كلها بمعلقتين الزبدة وتوضع في كيس حراري او ورق فويل، تدخل الفرن حتي تنضج وممكن اضافة الماء في الصينيه حتي لا تحترق.

٦. بعد تمام النضج، تحمر بواسطة الشواية علي الجنبين مع المتابعة حتي تحمر جيدا.

اقتراحات الفراخ المحشية بالارز
تقدم ساخنة مع ملوخية خضراء وخبز وباذنجان مخلل
......
مقادير الكريب الحادق


– 3 كوب دقيق

– 1 كوب لبن

– 1 كوب ماء

– 3 بيضة

– 2 ملعقة كبيرة زيت

– رشة صغيرة (ملح- كمون- فلفل اسود )



اما عن طريقة عمل الكريب الحادق بالتفصيل فهي كالتالي

– توضع جميع مقادير الكريب الحادق فى الخلاط الكهربائى وتخلط جيدا ثم توضع فى طبق كبير.

– ثم نقوم بدهن مقلاة بالقليل من الزيت ويُصبّ خليط الكريب بواسطة مغرفة علي فترات لعمل قطع الكريب بحيث تكون العجينة فى وسط الطاسة وتفرد عن طريق لفّ الطاسة فى اتّجاه واحد للحصول على شكل دائرى للكريب.

– ونترك عجينة الكريب قليلاً ثم تقلب على الوجه الأخر حتى تأخذ عجينة الكريب لونها المميز وتنضج

– ونكمل ونكرر نفس الطريقة مع باقى الكمية من الخليط ، حسب الكمية التي نريدها.



حشو الكريب الحادق

– يمكن ان يكون بالجبن الرومى و السوسيس او اي مكونات آخري تفضليها مثل اللحم المفروم او الدجاج المفروف ، او الجمبري

– فمثلا الدجاج ( حيث نشوح صدور الدجاج الدجاج فى طاسة مع ملعقة زيت وملح وفلفل أسود، ثم نضيف الثوم ونقلب الدجاج على النار ونستخدمه كحشو للكريب الحادق)

– ويمكن ايضا تزويد حشو الكريب الحادق بالزيتون وحلقات الفلفل الاخضر والطماطم.

– ونبدأ فى وضع خليط الحشو الذى تفضيلة داخل الكريب ونغلقها جيدا وبذلك تكون جاهزة للتقديم وبالهنا والشفا
 .......
طاجن بطاطس باللحمة المعصجة


نسلق 2 كيلو بطاطس و بنهرسها مع ملح وفلفل وكارى وكركم وبيضهو فص توم مهروس اصبع زبده وكوب كريمه طبخ و 3معالق بقسماط ،الحشوة (لحمه معصجه)
طاسه على النار بها زيت ثم ننزل بصله وتوم
ثم لحمه مفرومه بهار ات و ملح وفلفل وقرفه وجوزة الطيب
ونقلبهم كويس ثم نطفى النار
نجيب بايركس بندهن قاع الصينيه زبده و بقسماط
و بنحط نصف كميه البطاطس
و بعدين بنوزع اللحمه ثم رشه جبنه شيدر مع رومى
و الطبقه التانيه من البطاطس
و حطي عالوجه جبنة موزوريلا
و بالفرن لحد ما تتحمر الاطراف و بنحمر الوجه
ثم تقدم
.....
الميل فاى

مقادير عجينة الميل فاى
600 جرام دقيق.
450 جرام زبده.
50 جرام زيت.
نصف ملعقه صغيره ملح.
200 مللى ماء.
ملعقه صغيره خل.
طريقه عمل عجينة الميل فاى للشيف خالد على بالصور:

تخلط الزبده مع 50 جرام دقيق وتوضع فى كيس .
وتبطط باليد وتوضع بالثلاجه .
نضع الدقيق وباقى المكونات ونترك 50 جرام دقيق للفرد ونضع الماء ونخلط العجين ثم نتركها حتى ترتاح .
وبعدها نفردها ونضع الزبده .
وتفرد ونتركها للراحه لمده نصف ساعه بين كل فرده واخرى وبعدها نفردها ونضعها فى صاج وتترك للراحه لمده ساعه قبل التسويه.
نخرمها ونضعها فى الفرن على درجه 180 لمده 35 دقيقه.
حشو جاتوه ميل فاي

الكريمه الباسترى

1 لتر حليب .
5 اصفر بيض.
فانيليا .
200 جرام سكر .
110 جرام نشا.
طريقه تحضير الكريمة الباسترى لحشو جاتوه ميل فاي:

يوضع الحليب على النارحتى يغلى.
ويخلط النشا والبيض والسكر والفانيليا. ويضاف الى اللبن الحليب المغلى وتقلب جيدا على نار هادئه حتى تاخذ قوام .
وتوضع الزبده.
وبعدها تترك لتبرد.
ثم نقوم بالحشو والتقطيع.
.......
احلى مقلوبة عراقية

المقادير٤ أفخاد دجاج، منظفة
١ باذنجان حجم كبير، مقطع شرائح
١ كوب أرز أبيض، مغسول
١⁄٢ كوب شعيرية
١ طماطم، مقطعة شرائح
٢ بطاطس، مقطعة شرائح
١ فليفلة خضراء، مقطعة شرائح
١ بصل
٢ ملعقة كبيرة صلصه الطماطم
بهار
فلفل أسود
١ كوب زيت نباتي
طريقة تحضير مقلوبة عراقية أصلية
١. ضعي الدجاج في حله مع الماء واسلقيه. ارفعي الدجاج واحتفظي بالمرقة جانبا".

٢. اقلي البطاطس ثم الباذنجان ثم البصلة ثم الشعيرية على انفراد وضعيها جانبا".

٣. ضعي في اسفل الحله القليل من الزيت ثم رصى طبقة الطماطم ، ثم طبقة البطاطس، ثم طبقة الباذنجان، ثم طبقة الفليفلة، ثم طبقة البصل ثم طبقة الشعيرية، ثم قطع الدجاج المسلوقة ثم الارز.

٤. اضيفي 5 أكواب من مرقة الدجاج فوق الحله الى أن تغمر الطبقات. يمكن اضافة الماء ان لم تكن المرقة كافية. ثم اضيفي البهارات وضعي الحله على نار متوسطة الحرارة حتى يتشرب الأرز كل المرقة. غطي الحله.
٥. أرفعي الحله عن النار ودعيه مغطى لمدة 10 دقائق. اقلبي الحله فوق صينية ببطء للمحافظة على شكل القالب، وقدميه. وألف هنا
....
المكرونة بالبشاميل


دى مقاديرى ومكرونتى.....
المقادير.......
كيس مكرونة اقلام
نصف كيلو لحمة معصجة
5 معالق زبدة
5 معالق دقيق
كيلو لبن بقشطتة
نصف كوب كريمة لبانى (اختيارى)
مكعب مرق / ملح وفلفل ابيض /جبنة موتزريلا
الطريقة.......
هتسلقى المكرونة عادى جدا
هتعملى البشاميل......هتحمرى الدقيق فى الزبدة
وتنزلى باللبن بالتدريج وانتى بتقلبى بايدك التانية بالمضرب السلك
وبعدين تتبلى بالملح والفلفل ومكعب المرق
واخر حاجة تحوطى الكريمة غلوة واحدة وتطفى
هتحوطى فى قاع الصنية مغرفة بشاميل
وتقلبى كل المكرونة فى نصف البشاميل
وترصى نصفها وبعدين العصاج ومغرفة بشاميل وبعدين النصف التانى وباقى البشاميل كلة
وتدخليها الفرن
وقبل متطلعيها بحاجة بسيطة تروشى الموتزريلا وتشغلى الشواية
والف هنا
......
وصفه الفايش الصعيدي


المقادير:

5 اكواب دقيق
4كوب لبن
معلقه محلب
معلقه كركم
ملح حسب الرغبه
كوب سمن
ملعقتين سكر
نصف كوب حمص
طريقة عمل وصفة الفايش الصعيدي

يسخن 2 كوب لبن و يوضع علي الحمص في وعاء محكم في مكان مظلم 24 ساعة و تصفي قبل الاستخدام
يعجن الدقيق و المحلب والكركم والملح والسمن جيدا جدا ثم تضاف الخميرة و يستكمل العجن ثم يضاف اللبن الباقي و يعجن الخليط لاخر مرة حتي تمام التجانس
يخمر العجين 24 ساعة اخري
يفرد العجين و يشكل ثم يترك 3 ساعات ثم يدخل الفرن حتي النضج ثم يخرج للتقطيع و يدخل الفرن مرة اخري للتحميص
...

بالصور خبز الطاسة والقشطلية وطاجن لحمة راس واكلات عيد ممبار ومخ بانيه وسمين وعكاوي ومفاجاااات كتيييير وكمان طرق تنظيف

خبز الطاسه


الطريقة:
كيلو طحين او دقيق ابيض
ملعقتين كبار خميرة
4ملعقتين كبار زيت
ملعقة سكر
2 م ك لبن بودره
ذرةملح
الطريقه
الدقيق+اللبن+الملح+السكر+الخميره نخلطهم كويس وبعدين نضيف المايه بالتدريج لحد متبقى عجينه طريه ومتماسكه نسيبها تخمر ساعه وبعدين نشكلها كور بعدين نفردها على رده بالنشابه وممكن نفرد على دقيق بس الرده احسن ومنخليهاش رفيعه ونفرد قماشه على صنيه ونرص العيش وبعدين فوقها قماشه كمان وهكذا لحد م الكميه تخلص نسيبه يرتاح40 ق
تسخني مقلاة على نار متوسطة يتم مسحها بمنديل مدهون زيت خفيف اول ما تسخن تحطي الخبز و تقلبيها على الوجه الثاني بعدها ثلاث ثواني و ترجعي تقلبيها و تخليه يتحمر بعدها من الجهتين . اهم شييييي انك تقلبيه خطوة مهمة كثيييير لينفشثم يخرج يغطى
........

القشطليه باسهل وأسرع طريقه حتعجبكم قوى

المقادير
4 كوب حليب/ 6 معلقه نشا/ علبه قشطه / سكر حسب الحاجه / فص مستكه /
الطريقه
توضع كل المكونات فى الخلاط ثلاثه دقائق ثم توضع على النار وتقلب حتى تغلى ويثخن القوام ثم ترفع من على النار وتغرف فى أوعيته التقديم وتبرد وتجمل بالمكسرات اللى تحبيها
وألف هنا عليكم
........

طاجن لحمة راس

المقادير

10 x عدد عيدان كرفس
5 x معلقة كبيرة ماء
4 x عدد بصلة
2 x عدد ورق لورا
2 x عدد طماطم
2 x معلقة كبيرة فص ثوم (مفروم)
2 x عدد رأس كرات (مفرومة)
2 x عدد بطاطس (مقطع شرائح أو مكعبات)
2 x معلقة صغيرة فلفل اسود مطحون (أو حسب الرغبة)
2 x معلقة كبيرة صلصة طماطم
1 ¼ x كوب عصير طماطم
1 x كوب بسلة
1 x رشة جوزة الطيب
1 x معلقة صغيرة بهارات لحمة
1 x معلقة صغيرة حبهان
1 x عدد حباية جزر (مقطعة)
1 x عدد قرن فلفل حامى
½ x كيلو لحمة (راس)
¼ x معلقة صغيرة كمون

الخطوات

أهم حاجة فى لحمة الراس انها تتنضف كويس جدا بالماء والملح والليمون قبل السلق.
فى حلة هنسلق لحمة الراس من ساعة لساعة ونصف مع جزرة مقطعة وبصلة وكرفس وراس كرات مفرومة وورق لورا وحبهان والملح والفلفل.
فى حلة على النار هنضيف زيت ومعلقتين كبار ثوم مفروم وبصلتين مفرومين ونقلبهم كويس جدا.
هنضيف معلقة كبيرة كرفس ومعلقة كبيرة راس كرات مفرومة ونقلب كويس.
هنضيف كوب البسلة ونقلب كويس, وبعدين هضيف طماطماية مقطعة مكعبات ونستمر فى التقليب وبعدين هنضيف كوب عصير الطماطم ونقلب كويس.
هنضيف الكمون ورشة جوزة الطيب و بهارات الحمة و معلقة صغيرة فلفل و صلصة الطماطم ونقلب كويس.
بعد ما اللحمة تتسلق هنشيلها من الحلة ونحطها فى حلة الصوص ونقلبها كويس بدون رفع حلة الصوص من على النار.
هنجيب الطاجن وهنضيف فيه 2 بطاطس شرائح, وطماطماية شرائح و فلفل اخضر شرائح وبصلة شرائح وربع كوب عصير طماطم. وقرن فلفل حار.
هنرفع لحمة الراس من الصوص ونحطها فى الطاجن وفى الأخر هنضيف الصوص كله فى الطاجن ومعاه حوالى 5 معالق كبار ماء ونغطى الطاجن بفويل ويدخل الفرن حوالى ساعة على درجة حرارة 180.

وبالهنا===
=================================
دى طريقة تنظيف وتسوية الكرشة بطرقتى انا
ياريت اللى حتدبح تعملها مشاركة
اولا التنظيف
الكرشة اغسليها بالمية كويس جدا جدا
اعصرى 4 لمونات عليها وكيس ملح وسبيها لمدة ساعة
اغلى مية وفيها ملعقة بكربونات الصوديم لو عندك
اسقطى الكرشة فى النية بعد ما تكفىى عليها
طلعيها بسرعة
واكحتيها بالسكينة حيكلع الطبقة الودة منها بسهولة
ابداى اغسليها تحت الحنفية ونظفى الظهر من الدهون
اغسليها بنقة فيرى
اشطفيها كويس اوى
وانقعيها فى نية بالخل نصف ساعة
ارجعى اشطفيها تانى
طلعت عنيكى خلاص هههه تبقى كدة نظفت
التسوية
نقطع الكرشة قطع صغيرة ونخرط عليها بصلة كبيرة وشوية توم مفروم وقرن فلفل اخضر ومستكة وحبهان وورق لورا وفلفل اسود وحطيها على النار من غير مية هى حتنزل ميتها وهدى النار عليها خالص لحد ما تستوى
وممكن تزودى لها ربع كوب مية كل ما تحتاج

اعملى التخديعة بتاعتها عبارة عن كمية ثوم مع ملعقة سمنة وشوحيهم لحد ما تصفر حطى عليها عصي طماطم مع صلصة وحدى الكرشة بعد ما استوت فى ميتها على التخديعة دى بعد ما تكون اتسبكت
ممكن اضافة حمص طبيخ مسلوق ونضيف الملح وقليل من التوابل
وحطيها على النار تانى تكمل سوى مع الدمعة
بيطلع طعمها خطير جدا
صورة Maysa Elkalaf.==
=============================
طريقة عمل طاجن العكاوي ..
المقادير..
كيلو عكاوي مقطع 1/4 كيلو بصل قاورمة 2 ثمرة متوسطة طماطم 1 ثمرة متوسطة بصل 2 ثمرة طماطم 2 فص كبير ثوم 1 ملعقة سمن 1/2 ملعقة فلفل وجنزبيل وقرفة و حبهان مقدار ملح
الطريقة: نحضر الطماطم المسبكه : نخلط 2ثمره متوسطه طماطم في الكبه وليس في الخلاط حتي تكون كتل وليس عصير
نضعها في اناء بدون اي زيت او سمن حتي تتسبك قليلا وتبخر جزء من ماؤها
تشوح قطع العكاوي في ملعقه سمن و تترك علي نار متوسطه.
-بمجرد وصولها للون الاحمر يضاف نصف كوب ماء و تترك لتغلي علي نار هادئه و تخرج صوصها.
-تراقب كل عشر دقائق مع اضافه القليل من الماء اذا تبخر ماؤها.
-بمجرد ما نلاقي اللحم استوي نصف سواء نطفي عليهاوننشل اللحم من الصوص.
و نجهز الطاجن::
-نقطع الطماطم و البصله والثوم شرائح رفيعه و ليس في الكبه
نفركهم مع الملح و الفلفل و الجنزبيل و الحبهان و القرفه جيدا بايدينا.
- نرص العكاوي في الطاجن و نضع في الفراغات بينها البصل القاورمه.
-نضع فوقها خلطه البصل و الطماطم بالبهارات.
-نضع فوقها الصوص الناتج من عمليه السلق.
-نضع في الاخر ملعقتين من الطماطم المسبكه علي الوجه.
-نغطي بغطاء محكم او بقطعه فويل ثم نضعها في الفرن علي درجه متوسطه.
-نكشفها بعد 20 - 30 دقيقه ونطفي عليها لما نلاقيها استوت كويس بحيث يصبح من السهل فصل اللحم عن العظم..
-نشغل الشوايه فقط بحيث يحمر الوجه و ياخذ شكل جميل ويقدم..
وبألف هنااااااااا==========
======================================
المخ البانية
المقادير
مخ غير مقطع ( سليم ) مغسول جيدا بماء و قليل من الخل برفق
1. بيض
2. بقسماط و دقيق
3. ملح و فلفل و ورق لوري
4. بصلة وفصين توم
5. عدد 2 ليمون
الطريقة
1. يسلق المخ عادي في ماء مغلي ويضاف البصلة و الملح والفلفل وورق اللوري و عصير لمونه وفصين التوم لحد مايستوي
حوالي 10 دقيقة يرفع من علي النار ويترك حتي يبرد تماما وأعصري عليه لمونة بمجرد ما تطلعيه وضعية في التلاجة حتي يبرد ويجف لو عملتيه فباها بيوم يبقي أفضل ثم يقطع برفق شديد جدا الي شرائح وتعمليه بانيه عادي جدا بالبيض والبقسماط .. وبالهنا والشفا================
==================================
السمين
فشه مسلوقه
كبده و سجق
6 فصوص ثوم
هنحمر الثوم من غير فرم عشان ميتحرقش و يدينا نكه و طعم اكتر هنضيف عليه الكبده نشوحها في الزبده مع الثوم و نضيف السجق المقطع و نحمرهم نص تحمير و نضيف عليهم الفشه المسلوقه و نحمر كل دول مع بعض و نضيف الملح و الفلفل و بهارات اللحمه و ممكن نقطع عليهم فلفل و بصل بس نشوحهم الاول مع الكبده و السجق
هنقدم معاه سلطه طحينة و بطاطس محمرة بالهناااااااااااا
====================
فتة الكوارع
حتجيبى كورع جمسى يعنى بتاع جموسة بيقطع ويتغسل بمية وخل
ولو فى اية شعراية شيتية على النار وحكى بالسكينة المه ينظف كويس اوى
انا بخرط علية بصلة وملح وفلفل وحبهان وجوزة الطيب ومستكة لو عندك وورق لورا وملعقة سمن صغيرة واقلبهم لحد ما يتشوح وياخد صدمة
تكونى غلية مية تحطيها بعد كدة علية ولما يغلى تهدى النار وتنسيها
انا بحبها مستوية جدا ويعنى 3 ساعات وممكن اكتر
الفتة
تقطعى عيش وتحطى علية ملعقة سمنة وعلى نار هادية تحمصية
وتقلبى كل شوية وفى ناس بتحطة فى الفرن بس انا بحب اعملة كدة
لحد ما العيش ينشف ويتحمص
تظبطى ملح الشوربة بتاعت الكوارع
الدمعة بتاعت الفتة
ملعقتين توم وسمنة وعلى النار ولما تصفر تحطى ربع فنجان خل ربع فنجان مش ربع كوباية
وتطشى التوم بالخل وكوب عصير طماطم او صلصة المتوفر عندك
وتحطى ملح وفلفل وتسبيها تتسبط
بعد كدة حطى منها على العيش شوية وخلى شوية تحطيهم على وش الفتة وشوية تدهنى بيهم الكوارع وتحطيها فى صنية فى الفرن بس تاخد لون احمر تحت الشواية
والفتة تسقيها بشربة تكون بتغلى طبعا ومش كتير علشان ما تعجنش منك
وتحطى عليها الرز الابيض وتزينيها بالصلصة المتبقية
والف هنا وشفا
صورة Maysa Elkalaf.==============
================================================
الكرشة المحشية بالرز واللحمة
المقادير

كرشة خروف

2 بصلة كبير ة مبشورة

2 كوب أرز

1/4 كيلو لحمة مفرومة

ملح

فلفل أسمر

بهارات

هيل

2 ملعقة كبير ة سمن أو زبدة

حمص حب منقوع

ملعقة كركم أصفر

مستكة

دقيق + ليمون + ملح لغسل الكرشة

الطريقة

1. تكشط الأجزاء القاتمة اللون وتزال الدهون عن الكرشة.

2. تغسل جيدا ولعدة مرات وتفرك بالملح والدقيق والليمون حتى يصبح لونها أبيضا ناصعا.

3. يخلط الأرز مع اللحم المفروم والبصل والبهارات والمستكة والسمن والهيل والكركم جيدا.

4. تقطع الكرشة إلى أجزاء صغيرة الشكل وتخيط من ثلاثة جوانب.

5. تحشى بالخليط من الجانب المفتوح وتخيط بعد إتمام الحشو.

6. توضع قطع الكرشة في وعاء طبخ به ماء مملح.

7. يغلي وتترك على النار لعدة ساعات حتى تنضج وتصبح جاهزة للأكل وتقدم وهي ساخنة.=============
=======================================
الممبار
المقادير :
1 كيلو ممبار.+1 كيلو أرز.+6 فصوص ثوم مفروم.+1 كيلو طماطم.+1 كيلو بصل.+2 ثمرة فلفل رومى +2 ربطة خضره مشكلة مفرومة (بقدونس وشبت وكسبرة).+2 ملعقة صلصة طماطم.+ملح وفلفل.+كمون.+1/2 كوب زيت نباتى.

نضع حله على النار مليئة بالماء المملح لسلق الممبار
يقطع البصل مكعبات صغيرة جدا ونضعها فى بولة عميقة ونضع عليها الثوم المفروم، ونتبله بالملح والفلفل.
نضيف الخضرة على البصل ونقلب.
نقطع الطماطم مكعبات صغيرة جدا ونضعها على البصل.
نقطع الفلفل الأخضر مكعبات صغيرة جدا ونضيفها على خليط الخضروات.
نضيف ملعقة كبيرة من الكمون، ونضيف الزيت.
نضع الأرز على كل المكونات السابقة ونقلبهم كلهم معا.
نقطع الممبار وحدات متساوية ونحشوه بالخلطه السابقة من غير ما نكدسه حتى لا تنتفخ وتنفجر وحدات الممبار.
نضع وحدات الممبار فى حلة السلق ونتركها تتسلق جيدا حتى يستوى الأرز.
نخرج الممبار من ماء السلق ونتركه يصفى ويهدأ قبل التحمير.
نحمره فى طاسه بها زيت غزير حتى يحمر جيدا.
.....
عجينة العشر دقائق(لجميييييييييييييييييع المخبوزات وعن تجربة)

طرق العجائن كثيره جدا وكثير من البنات مرات تضبط معاهم ومرات لا
وصارو يكرهون يعملون المعجنات لهذا السبب وانا كنت اولهم
لكن من عرفت هذى العجينه وانا صرت اسويها ونتايجها طيبه
واعتبرها كنز من كنوز المعجنات
وهي عجينة العشر دقايق
هذى العجينه اخذت الشهره الكبيره جداااااااا واغلب البنات جربها وصار معتمدها
وانا اولهم
مثل البيتزا والخليه والسينابون والاقماع والفطاير وغييييره الكثير
طبعا كل هذا المدح في هذي العجينه قليل عليها والله ..... والله يجزاها خير صاحبتها
نبدي في طريقة عمل هذى العجينه
المقادير:
فنجان قهوة سكر / 2 ملعقة اكل خميره فوريه / 2 كاس ماء دافي /ذرة ملح / 2 كاس دقيق.
وانا زدت عليها 2 ملعقة حليب بودر ... لان الحليب يعطيها طراوه اكثر
الطريقه:
تخلط هذه المقادير مع بعض وتترك لمدة 10 دقائق
بعدالعشر دقائق يضاف لها
3 كاسات دقيق /نصف كاس زيت.
وتعجن جيدا وتستخدم على طول
ملاحظات
مثل ما شفنا العجينه تنقسم لقسمين وتتخمر عشر دقايق في القسم الاول ... وتضاف عليها باقي المكونات
يعني مجموع الطحين في العجينه هو خمس كاسات
الكميه ممكن تكون كبيره على بعضكم لكن ممكن تشكلي فيها وتنوعي يعني تقسمي العجينه حق فطاير وحق عمل البيتزا او حق خليه وعمل بيتزا وهكذا
.....
كيكة الجوز


 الطريقه.. بالخلاط كاس سكر..كاس زيت اخلطهم مع بعض وأضيف بالتدريج 3 بيضات وملعقه فانيليا .ثم أضيف 4 جبنه كيري..وثلاث أرباع كاس حليب سايل تخلط ثم تضاف الى كاس دقيق وملعقه بكنج بودر .وربع كاس جوز هند اخلطهم ثم أضع الخليط بصينية بايركس وادخلها الفرن من تحت لما تستوي ثم تحمر من فوق.. طريقة الصوص..نص أصبع زبده.. واحد حليب مكثف نستله ع النار لما تتجانس واصبها على وجه الكيك وهي حاره وازين الوجه بجوز الهند المحمس أو العادي. وبالعافيه
....
كفتة

 كيلو لحم مفروم + كوب بقسماط فريش مفروم ناعم ( خبز توست من غير الحواف يفرم فى الكبة ) + ملعقة صغيرة ملح ( ممكن نزود ودة
بيرجع حسب الرغبة ) + نصف ملعقة صغيرة فلفل اسود + نصف ملعقةكمون + ملعقة صغيرة نعناع جاف + 2 فص ثوم مفروم + 2ملعقة كبيرة يقدونس+ بيضة ملعقة كبيرة زيت . الطريقة : نحضر بولة ونضع فيها اللحم المفروم مع البقسماط الفريش مع الملح والفلفل الاسود والكمون والثوم والبقدونس والنعناع ونخلط المقادير معا ثم نضع البيضة ونخلط مرة اخرى جيدا ثم نحضر صينية تيفال وتدهن بالزيت ثم نشكل الكفتة اصابع وترص فى الصينية وتدخل الفرن حتى تنضج مع ملاحظة عدم تركها لتجف ثم تخرج وتقدم مع سلطة خضراء
....
سمك مدخن مشوي

وقت الطهي:45 دقيقةالمقادير:سمك طازج كمون فلفل اسود رشة هيل ملح كسبرة مطحونة ثوم بصل فليفلة بطاطا مقطعة دوائر ومقلية جزر مبشور عصير ليمونة كبيرة التحضير:سمك طازج اي نوع تفضليه تجيبيه وتنظفيه بالخل والليمونالطبخ: .بعد ما نظفنا السمك وفتحناه من النص
.دقي الثوم وضيفي عليها البهارات والملح وملعقة زيت زيتون وادهني فيها السمك من برا ومن جوا
ابشري الجزر وضيفي عليه الكسبرة والبقدونس والفليفلة مقطعة صغير وملح وتبليهم بنص فنجان زيت الزيتون
والليمون المعصور واحشي فيهم السمك .
جيبي الصينية وصفي فيها بصل مقطع وفوقها البطاطا المقلية واخيرا السمك ولفي الصينية بالقصدير وحطيها بالفرن من الوسط وشغلي عليها نص ساعة.
كيفية تدخين السمك:
بعد مرور نصف ساعة بيكون استوى السمك شيلي القصدير وولعي الفرن من فوق وحمري
جيبي فحم وولعي حتى يصبح جمر وحطي بقصدير وحطي علي شوية زيت وحطي في الفرن جنب السمك وسكري عليه القصدير 10 دقايق وبعدين قدميه صحة وعافية
....
طريقة تحضير البسيسة المصرية

١. ينخل الدقيق الابيض ويضاف اليه البيكنج بودر ويترك جانباً.

٢. يسخن الفرن علي درجة حرارة عالية.

٣. يخفق البيض مع الفانيليا بالمضرب الكهربائي لثلاث دقائق، يضاف السكر، الزيت و السمن ويستمر في الخفق مع اضافة الحليب ثم

٤. يوضع خليط الدقيق ودقيق الذرة تدريجياً ويخفق قليلاً.

٥. يسكب الخليط في صينية مدهونة زيت ومرشوشة بالدقيق، يمكن دهن الصينية بملعقة طحينة.

٦. تدخل الصينية إلى الفرن على حرارة متوسطة، لا يتم اختبار النضج الا بعد نصف ساعه.

٧. بعد الاستواء، يحمر الوجه، تترك لتبرد وتقطع حسب الرغبة ثم تقدم باردة
....
مقادير كيكة بدون بيض

٢ كوب دقيق
١ كوب سكر
١ ١⁄٤ كوب عصير البرتقال، أو أي نوع
١⁄٢ ملعقة صغيره فانيليا، أو برش برتقال
٦ ملعقة كبيرة زيت
١ ملعقة كبيرة بايكنغ باودر
٢ ملعقة كبيرة خل
طريقة تحضير كيكة بدون بيض
١. يحمى الفرن على درجة حرارة عالية.

٢. يوضع في الخلاط الكهربائي، الزيت، السكر، عصير البرتقال، الخل، والفانيليا ويخلطوا جيداً، ثم يسكبوا في وعاء واسع.

٣. في وعاء، يخلط الدقيق مع البايكنغ باودر جيداً، ويضاف المزيج تدريجياً الى مزيج السكر والزيت مع التحريك المستمر للحصول على عجينة لينة ومتماسكة.

٤. يسكب الخليط في صينية مدهونة بالزيت، ثم تدخل الى الفرن لتخبز ثم تقطع وتقدم.
....

الثلاثاء، 24 نوفمبر 2015

السريديا والسورمباء

السريديا، هي المحار، ويتفننون الآن في طرق عمله بمختلف الأشكال،




 حيث تباع كساندوتشات أو في أطباق بها تشكيلة من المأكولات البحرية على عربات في شوارع السويس.
....
السويس معروفة بجمال مأكولاتها البحرية، فكل من يريد أكل السمك الطازج يتجه فورا إلى السويس، ففيها كل أنواع الأسماك وبأرخص الأسعار، لكنها أيضا تتمتع ببعض الأكلات الشعبية والمميزة للسويس من قديم الأزل، مثل السرومباء والسريديا والسوبيا "تطلق في السويس على السبيط" واللوجز. ويهتم السوايسة بتناول تلك المأكولات خصيصا حيث يعتبرونها ذات فوائد جنسية كبيرة.

السرومباء


 سبيط مملح ومجفف ويؤكل مثل النقانق، ويباع عند المقلة وفي أكشاك مخصصة لها في كل مكان في السويس، وتعتبر من أكثر الأكلات التي يحبها السوايسة ولا يستطيعون الاستغناء عنها.

 تكون السرومباء صلبة جدا، ويتم أكلها عن طريق مصها حتى تصبح طرية ثم تؤكل، ووصل سعر الواحدة الآن إلى حوالي 10 جنيهات.

الرخويات

الرخويات

تصنف الرخويات بشكل عام فى تلاتة مجموعات رئيسية هى : محريات ذوات الصدفتين

 ( الاستؤيديا - المروحة - بلح البحر - البصر - الجندولوفى - البكلويز - البصام )

و المحريات ذوات القوقعة الواحدة ( الملخ و الالجمل و البرميل و البوق و النهيد ) و الرخويات

 عديدة الأذرع ( الحبار - الاخطبوط ) اما اذا صنفت الرخيوات بشكل علمى دقيق فانها

 كشعبة تضم خمسة طوائف ما يهمنا منها ثلاثة هى طائفة المزدوجة العصب و يمثلها

 الكيتون طائفة البنقدمياتو يمثلها البنطليوس و الميوركسى و ارنب البحر و الهكسابرانكس

 و ما تبقى من صدفيات و محريات طائفة الرأس القدميات و يمثلها الحبار و الاخطوبط .

و للرخويات جميعها اهمية الاقتصادية عاليه سواء أجاءت هذه الأهمية بشكل مباشر كاستخدام

 لحمها فى الغداء او فى الحصول على اللؤلؤ أو بشكل غير مباشر كاستثمار أصدافها و قواقعها فى

 صناعة التحف المنزلية و لعب الاطفال أو الأباجورات او تباع كقطع زينة توضع فوق المكاتب و

الأرفف و هذه الصناعة لا يمكن تجاهلها حيت أنها عصب الحياه الأسر بأكملها و هى تجاره يمكن اعتبرها رائجة

 فى المدن الساحلية السياحية كالاسكندرية و الغردقة بمصر و جنواو البندقية و نابولى باطاليا و ايض

ا جزر و مدناليونان و عا جانب الاخر دائما ما يحدر الغواصين من الحواف المدببة للرخويات كما و ان

الأنواع كبيرهمن الاصداف قد تغلق على طرف من أطراف الجسم و من تم تؤدى الى فقده لا قدر الله

 و كذالك فان الحبارات و الاحطوبوطات العملاقة تمتل خطرا شديدا و لذا فمن الاهمية بمكان الاحتراس

 منها عند رؤيتها تحت ماء . و وسف نبدأ مع الأول حيوان رخوي اسمه المروحة و اسمها العلمى

 بتين ارتريانيزسىمن المحريات ذوات الصدفتين و هى تشبه فى شكلها المروحة الى حد بعيد لذل سميت بهذا

 الاسم و تعيش المروحة ملتصقة بصخور القاع عن طريق زوائد لها وظيفة افرازية و يمكن

 للمروحة أن تعوم عن طريق فتح و غلف صدفتيها بشكل سريع و الصدفتان فى المروحة

 غير متساويتان و مضلعتين بشكل طولى و من الطريف بمكان ان شركة ( شل ) للبترول

استعملت صدفة مروحة كعلامة تجارية لها لانها شكل خارجى جميلة و هى من رخويات و

محريات اكتر اناقة و مال من الخارج . حيوان رخيوي تاني اسمه بلح البحر سمى بلح

البحر بهذا الاسم لانه في الحقيقة يشبه البلح فى شكله و ولونه اذا أنه مستطيل الشكل بنى اللون و بلح

البحر نوع ن المحارات ذوات المصراعينو لأنه ذو أهمية اقتصادية فقد عفكت دول اروربية كثيرة

تربيتة و من أنواعه : الميديا و اسمه العلمى هو ميجلس جاللوبر و فنسيالز و الذنيلى اسمه العمى

هو ليتودومس ليتوفاجس و بلح البحرأبو سنام و اسمه العلمى هو ميتليس فاريا بيليس

 و بلح البحر ابو سنام أكتسب هذا الاسم من كونصدفته ذات بروز واضح أحد جانبيها فيما يشبه

 سنم الجمل كما يحمل زوائد شعرية على سطح صدفته الخارجى و يسبب تراكم بلح البحر أبو

 سنام داخل مواسير المياه التى تسحب من البحر أو تدفع اليه الى انسدادها .

يصنف البصر على أنه حيوان رخوي من المحريات ذوات الصدفتين و يوضف بأنه أكبر هذه المحريات

على الاطلاق فقد تزن الواحد منها اكتر من 10 كجم و الصدفتان في البصر متساويتين فى الحجم و هما

مضلعتان بوضوح و الضلوع متموجة .و العجيب في البصران أن صدفته مفتوحة الى حد ما و لكن ما ان

يقترب شيء ما منها تجدها تنغلقان بسرعة و قوة لما للحيوان الكامن بداخلها من عضلات قوية و الحيوان

ذو لون أزرق مخضر لامع ( ربما بنفسجي ) و منقط بابنى و يكتر البصر بيئة الشعاب المرجانية و ثقل

وزنه يجعله تابت فى مكانه و لحم البصر يستخدم كطعام بينما لصدفتيه استخدمات اخرى عديدة و من

أشهر انواع البصر البصر لمستطيل و اسمه العلمى هو تراكيكانيا الونجاتا و البصر البيضاوى و اسمه

العلمى هو ترايكانيا روديس . البكلويز حيوان رخوى بحرى محارى من ذوى الصدفتين

 يشبه القلب فى شكله العام و الصدفة كثيرة

التضلع و على أضلاعها حراشيف دقيقة و حافة الصدفتين متموجه بشكل يجعل من

 المستحيل فتحهمابعد تداخلها وعقلها و أصداف البكلويز ألونها بين بيضاء و بيضاء الضاربة

 الى صفرة و من انوعالبكلويز : البكلويز العادى و البكلويز الكبير و الأول و اسمه العلمى كادريم

 اديول ينبتق منه نوعان اخران هما بكلويز الخليج و يتخد من المياه الضحلة موطنا له و

بكلويز العميق و يتخد من المياه العميقة موطنا له أما البكلويز الكبير و اسمه العلمى كادريم بابيراسم

 فهو و ان كان يشبه البكلويز العادى الا انه أكبر حجما و أغمق لونا و اقصى طوله يبلغه هو

 8 سم و الجدير بالذكر أن البكويزالعادى قد عتر عليه فى حفريات خليج السويس مما دعم اعتقادا

بانه انتقل من البحر المتوسط الى البحر الاحمر عندما كانا متصلين فى عصور قديمة جدا .

البصام حيوان رخوى بحرى محارى من ذوات الصدفتين و الصدفة العليا فيه صغيرة و مغطاة بالحراشيف

بينما الصدفة السفلى كبيرة و تتثبت على صخور المنتشرة بمنطقة المد و الجزر و عندما تغلق الصدفتان

فمن الصعوبة بمكان فتحتهما و الملاحظة فة امر هذه الأصداف ان كتير من الطحالب البحرية و غيرها من

كائنات تنمو عليها فتصعب بالتالى رؤيتها و من بين انواع البصام المعروفة : البصام الاحمر و اسمه العلمى

هو كاما ريفيليكا و البصام الأبيض و اسمه العلمى هو كلملكوربيرى و صدفه البصام الاحمر أكتر استطالة

 و لونها من الذاخل أبيض محاط بدائرة تتدرج بين البنفسجى و البرتقالى فى اتجاه الحافة و من الخارج

 أحمر و طولها من 5 - 8 سم أما البصام الأبيض فذو صدفة مستديرة الى حد ما و لونها من الداخل ابيض

صينى و من الخارج أبيض و قطرها يصل أحيانا حتى 50 سم .

الملخ حيوان رخوي بحرى محارى ذو قوقعة واحدة و انواع الملخ كثيرة منها : الملخ العادى و الملخ لمضلع

 و الملخ المشرشر و الجلاجولا و الملخ الشريف و الدكر و سوف نبدأ مع اول نوع من الملخ العادى و

اسمه العلمى هن ميكروس انكارناتس و يعرفه أهل مدينة السويس باسم ( لوجز ) و قوقعته مغزلية الشكل

ملفوفة و أكبر لفاتها هى الأخيرة  و على جسم قوقعته من الخارج خطوط  واضحة تعرف بخطوط النمو و

 حول فتحتة القوقعة تكتر الخطوط و التنوءات الطويلة المقوسة ذات النهائيات المدببة و لون القوقعة أبيض

من الخارج و أحيانا يميل الى صفرة بجانب بعض البقعة البنية خفيفة اللون أما طول القوقعة فلا يتجاوز

10 سم و يضع الملخ العادى بيض ابيضا فى فصل الصيف بداخل العدد من الكابسولات حيت تحتوى

الكابسولة الواحدة منها على حوالى 1250 بيضة و تلتصق هذه الكابسولات معا فوق الصخور فيما يشبه

الاسفنج فى مظهرها العام .

و الأن سوف نذكر 3 انواع من الملخ و هم الملخ المضلع و الملخ المشرشر و جلاجولا ، يبدو الملخ

 المضلع و اسمه العلمى هو ميوركس انجوليفرس من حيت الشكل كالملخ العادى حتى انه يعيش دائم

ا بصحبته غير انه أصغر حجما عن الأخير (5 - 8 سم ) و اغمق لونا ( بنى ) و نتواءاته فوق القوقعة

 اما قصيرة او غائبة و خطوط النمو عليها مميزة اذا يوجد فقوها زوايا و مضلعات واضحة و الملخ

مشرشر و اسمه العلمى هو مييوركسى راموسس فريب الشبه جدا من الملخ العادى حتى انهما كانا ذات

 يوم يعملان من قبل المتخصيصين على انهما واحد و الفارق بينهما في الشكل هو ان نتؤات القوقعة

 فى الأول مشرشرة بشكل ما كما و أن البقع البنية فيه اكتر و فتحة القوقعة مميزة بلون احمر مصفر

 تم انه بجانب هذا و ذالك هناك فارق اخر بين النوعين في دورة الحياة وشكل اليرقات .

 و نوع تلات اسمه جاجولا و اسمه العلمى هو ميوركس ترنكيوس ذو قوقعة ملفوفة ذات ملمس خشن

 و لونها من الخارج داكن لوجود عدد من الشرطة عليها و من الداخل بنفسجى و طولها 5 سم و

للقوقعة نتؤات صغيرة و ليست بالكتيرة و خطوط النمو واضحة و يمكن تميزها اما اللخ الشريف و

 اسمه العلمى هوفاسيو اودويني فقوقعته مغزلية الشكل ملفوفة تتميز بصلابتها و لونها من الخارج

 ابيض مائل للاصفرار و مزركشة ببقع بنية فى بعض الاحيان و عند فتحتها يظهر خط بنى محمر و

 طولها يتعدى 15 سم اما عرضها فيبلغ تقريبا 10 سم و يضع الملخ الشريف بيضا احمر في بداية

 فصل  الصيف اكياس شبه شفافة تشبه الأقماع و يحتوى الكيس الواحد منها على مابين 80 و 400

 بيضة تفقس عن يرقات بعد اكتر من شهر و نصف من بدء وضع البيض و يبقى الدكر و اسمه

 العلمى هو فوسس تيوبركيولاتس ذو قوقعة مغزلية الشكل ذات لفات حازونية و لونها  احمر ضارب

 الى بنى و طولها اكتر من 10 سم اما عرضها فيبلغ 3 سم و مايميز القوقعه هو وجود بروزات صغيرة

 عند قمتها .

يعرف الجمل بالسرنباك أ, السرمباق و اسمه العلمى هو بتيروسيرا بريونيا وهو حيوان رخوى

 بحرى محارى دو القوقعة واحدة يؤكل لحمه لو ان هده القوقعة من اكبر ( تستخدم كطفيات سجائر

 فى المنازل ) و اجمل قوقع البحر طولها من 35 سم فهى من خارج بيضاء اللون الى بيج خفيف و

 من الداخل بيضاء الى بنفسجي فاتح و فتحة القوقعة ملساء الى حد كبير و دات شفة تبرز الى الخارج

 على هيئة 8 بوزات اصبعية الشكل و مدببة و هده البروزات تبدأ فى جمال الصغيرة خفيفة و ضعيفة

 و لكنها مع تقدم العمر و تقصر و العجب ان الجمل يضع البيض داخل خيط هلامى طويل يصل الى

280 سم فى حالة ما ادا فرد كاملا حيت يحتوى كل سنتمتر على 85 بيضة و يفقس البيض الى

 يرقات بعد فترة وجيزة جدا لا تتجاوز الاسبوع .

البرميل

البرميل حيوان رخوى بحرى محارى دو قوقعة واحدة و قد سمى بهدا الاسم نظرا لان قوقعته في

 شكلها نوعا ما مثل البرميل و انواع البرميل كتيرة منها البريمل الكبير و البرميل الصغير و البرميل

 المخطط و البرميل المنقرش اما قوقعته البرميل الكيبر و اسمه العلمى دولياريم فخفيفة و ضعيفة و

 يضع البرميل الكبير بيضه في فصلى الخريف و الصيف بواقع بيضة في المتوسط و تجمعهدا العدد من

 البيض صفائح هلامة شفافة توجد ملتحمة بالشعاب المرجانية الميتة أو بعض النباتات البحرية اما

 البرميل الصغير و اسمه العلمى دوليم بوميم فقوقعته صلبة و لونها ابيض او اصفر محمر و طولها

5 - 8  سم و المعوف عن البرميل الصغير انه يعيش داخل حفر فى رمال القاع و قوقعته البرميل

المخطط و ايمه العلمى دوليم فاسيتيم صلبة و لونها بنى فاتح مائل الى الحمرة و طولها من 5الى

10 سم اما قوقعته البرميل المنقرش و اسمه العلمى هو دوليم بيردكس فاكتر صلابة و اطول من

 قوقعتي البرميل الصغير و المخطط و طوله من 10 الى 15 سم .