الأحد، 21 أكتوبر 2012

صينية الرقاق باللحم المفروم

مشهور الرقاق اوي في العيد
.
مش عارفة ليه
.
بس في كتير بيحبوا يعملوه في العيد
.
كنت اول ما تجوزت لما اعمله ينشف منٍي و يرسي علي في الاخر انا اللي اكله او يترمي
.
و في يوم كنت عاملة عقيقة عبد الله
.
و جبت واحد طباخة و شفتها و هي بتعمله و اتعلمته منها
.
هي طريقة سهلة
.
بس الرك علي الصنعة برضه
.
بنجيب الصينية اللي هنعمل فيها الرقاق و ندهنها سمن
.
و نكون محضرين جنبنا شوربة سُخنة
.
نجيب الرقاق و يادوب نرش عليه شربه
(يعني يا دوب نبله)
.
و نبدأ نرص في الصينية
.
و اول ما يكتمل اول صف نجيب فرشة ندهن وش الصف بالسمن
(بنستخدم فرشة علشان مانستخدمش سمن كتير)
.
و نعمل كده لحد 3 طبقات
(بس الطبقة الثالثة مانحطش عليها سمن)
.
و بعدين نحط اللحم المفروم المعصج
(طعا بنعصج اللحم المفروم بالبصل المبشور و الملح و الفلفل و ممكن جوزة الطيب و السنوبرو قليل من السمن او الزيت علي النار حتي تستوي اللحم المفرومة و تكون مفلفلة)
.
و بعدين نحط 3 طبقات اخرين
(بنفس الطريقة اللي فاتت)
اخر طبقة لازم نحط سمن علشان يحمر و يعمل لون حلو
.
و نحط عليهم 3 كبشات شربة
.
و نحطهم في الفرن
لحد ما الشربة تنشف و يبدأ الرقاق ياخد لون علي الوش
.
اهم حاجة انه ياخد لون ذهبي من غير ما بنشف
.
و هيطلع روووعة من غير ما يعجن و لا يكون ناشف
.
.
.
ملحوظة
-------
لو ماحطيتيش سمن بين كل راق هيطلع معجن منك
-------------------------------------
 
الفراخ المحشية سهلة و سريعة و جميلة

.

و لو عملتيها في عزومة ممكن تسد اوي كمان

.

.

.


"المقادير"

فرخة ضغيرة في حدود 1 كيلو

(لفردين)

(او فرد واحد لو اكيل شوي)
بس مش اكتر من كيلو علشان تستوي كويس

نصف كوب ارز

2 ملعقة سمن او زيت

1 بصلة صغير

1 بصلة كبيرة

1 طماطم صغيرة

ورق لوري

حبهان

ملح و فلفل

.

.

.


و نقول لبتاع الفراخ ان الفرخة ديه للحشو علشان مايقطعش رقبتها

.

و بعدين نتبلها من جوة بالملح و الفلفل

(ندعك العظم كويس اوي بالملح و الفلفل و من تحت الجلد)

.

و نسيبها تتبل شوي و نعمل الحشو

.

نجيب نصف كوب كبير رز و نغسله كويس

و بعدين نحمره كويس في حلة فيها ملعقتين سمن او زيت

(حسب الرأي الشخصي)

.

و نفضل نقلب حتي يصل الرز للون الذهبي

و بعدين نزود الماية لحد ما يادوب نغطي الرز ب1سم

.

و اول ما تغلي الماية نوطي النار خالص لحد ما يستوي الرز 3/4سوي

يعني قبل السوا بحاجة بسيطة خالص

.

و بعد ما يخلص الرز

نبشر عليه بصلة صغيرة و نتبله بالملح و الفلفل

و نقلب كويس

.

و بعدين نحشي الفرخة و ندخل الحشو في الزور

(الحصلة)

.

و بعدين نكتف الفرخة

.

و نكون مجهزين حلة علي النار فيها

ماية

و 3 حبهان

و 3 ورق لوري

و بصلة كبيرة مقطعة 4 ارباع

و طماطم صغيرة 4 ارباع
قليل من الفلفل الاسود المطحون

.

.

و لما تغلي الماية نحط الفرخة و نغطيها و نسيبها مبدأياً ثلث ساعة و نشوف لو استوت ولا لاء
.
الملح نضيفة في الاخر علشان مايأخرش السوا

.

ماتنسوهاش علي النار علشان ديه فراخ صغيرة بتستوي بسرعة

والا الفراخ تتهري و الرز يقع في الشربة

.

.

ماتخافوش هتكون استوت انشاء الله

.


و بعدين نطلع الفراخ من الشربة و نسيبها تبرد شوي

و نقطع الجناح بتاعها علشان نعرف نحمرها

.

نجيب طاسة كبيرة و نحط فيها سمن بس كتير شوي

(ملعقتين تلاتة كده)

و بعد ما السمن يسخن

و نحط فيها الفراخ كاملة و نقلبها براحة علي كل الجوانب

و كأنها مشوية

(ماتخافوش السمن ده مش هتشربه الفرخة ده للتحمير بس)

يعني مش هيضر

.

و ممكن نعمل جنبها بطاطس محمرة و سلاطة خضرا و شربة فراخ بالكريمة
(بالجناحين اللي شلناهم)

.

يا رب اكون افدتكم
------------------------------------
مين عايز حاجة "حرشة"
 :))
ايه رأيكم في الباذنجان و الفلفل المخلل المرة ديه؟؟
الموضوع بسييييط جدا
نبدأ بأه و نقول بسم الله
:))
انا بعمله بالباذنجان الاسود علشان لونه مايغيرش 
بس أهم حاجة لما نشتري الباذنجان نجيبه صغنن كده و ابن ناس
 يعني مايزدش عن طول اصبع السبابة
و لو عرفتي تجيبي اصغر يبقى ياريت
علشان بيدي شكل جميل لما يكونوا صغننين و كمان يادوب قطمتين و يخلص
:)
هنقول مثلا نصف كيلو باذنجان اسود (عروس)
و كام واحدة فلفل (ممكن رومي و ممكن حامي)
مقادير الحشوة بالتقريب ::
و 2 طماطم بين الوسط و الكبير
4 فلفل أخضر رومي 
أقل من نصف ربطة كسبرة وزيها شبت (أحنا بس عايزين ريحة مش كمية كبيرة)
راس ثوم كبيييييرة مقشرة طبعا :))
نصف ملعقة صغيرة فلفل أسود
ملعقة صغيرة كمون 
ملعقة صغيرة ملح
ربع كوب أو أكثر قليل خل
نصف ملعقة صغيرة شطة (حسب الرغبة)
جدتي كانت بتحط كمان هريسة الشطة بس للأسف مش بعملها لاني الوحيدة في البيت اللي بحب الشطة 
الاول طبعا بشيل الحتى الخضراء اللي فوق الباذنجان و نقطع الجزء اللي تحتها بالسكين
و نقور الباذنجان بس مش زي بتاع المحشي
حاجة كده يادوب نشيل البذر بس
علشان انا بقرف من البذر :(
أنا كنت مصوراه لكم بس الصور راحت :((
المهم هي لفة بالمقور على اد البذر بس
و بعدين نحمر الباذنجان و الفلفل يادوب بس يستوي مش محتاج تحمير جامد
خدوا بالكم احنا هنقور الباذنجان بس الفلفل لسة ماعملناش فيه حاجة
و لما الفلفل و الباذنجان يبردوا نكون محضرين شوية ملح أبيض على جنب و نشق الباذنجان و الفلفل من الجنب شقة واحدة من فوق لتحت
و بالنسبة للفلفل هنشيل البذر بملعقة صغيرة
نحط طرف صابعنا في الملح و ندهن بيه الباذنجان و الفلفل من جوة
من جوة مش من برة ويادوب مسح خفيف
مش حنملحه طبعا و لكن الملح بيستخدم علشان يظهر طعم الحاجة
و نكون محضرين الخلطة اللي هنحشي بيها اللي هيا::
الثوم هنحطه في المطحنة مع الفلفل الاسود و الملح و الكمون و الشطة (البودر)
و نقطع الطماطم و الفلفل الاخضر مربعات وسط (لا كبيرة و لا صغيرة)
و شوية الخضرة اللي معانا (الكسبرة و الشبت)
و نحط عليها خليط الثوم
و عليهم الخل 
و نقلب بأه كويس هنشم الريحة التحفة بمجرد ما نحط الخل و نقلب
:))
و نحشي الفلفل و الباذنجان و نرصهم في علبة ثلاجة و نشيلهم في الثلاجة على الاقل ساعة قبل الاكل
انا عن نفسي بحشي و باكل في ساعاتها
لكن أقصد نسيبهم يختلطوا مع بعض و يتبلوا
لو عندك عزومة بأه ياريت تعمله من بليل و دوقي أحلي طعم بأه تاني يوم

 
 


 

هناك 5 تعليقات: